Дестинация ОСМАРСКАТА ПЕЩЕРА до с. Осмар, Шуменско

Пещерата “ Голяма Маара (или Маъра)“ е астроархеологическо съоръжение. Думата „маара” е от арабски произход и означава малка пещера, а от еврейски превода е вода от планината.

9 пещерата
sdr

Съоръжението е част от голям духовен и ритуален комплекс в който влизат скалните манастири над с.Осмар и с.Троица, Шуменско . Пътят до там е приятен и лесен. От с.Осмар се върви около час и половина до пещерата.

Осмарската пещера „Маара” е древно тракийско светилище. Изследвания са правени в края на 90-те години на миналия век от група за проучване на екстраординерни феномени – Дружество по радиестезия и биолокация „Шумен“ под ръководството на доц. Методи Върбанов. Най-вероятно светилището е изградено от траките през Пети век пр. Хр. и е ползвано до Четвърти век след н.е., като мегалитно съоръжение. Отворът на пещерата е във формата на обърнато сърце и гледа на изток. Има данни,че между Четвърти и Девети век сл.н.е. съоръжението не е ползвано. Отново е усвоено от Девети до Четиринадесети век.

Освен голямата пещера, в близост до нея има съоръжение, което  се състои от резервоар, десет улея издълбани в камъка, стартов ръб,кръгъл отвор, обредно-ритуален купол и подиум.

5 ритуалното светилище друг изглед
dav

Според изследванията на членовете на дружеството, енергийното излъчване на Светилището е от порядъка на 1840 силоса. Силос е единица мярка възприета за измерване на енергийна сила излъчвана по енергийните места на земята.

Обредно-ритуалния купол-подиум играе роля на събирател на енергия идваща от космоса. На този подиум в определени дни от годината е заставало лицето, което се намира под прякото въздействие на космическите сили. Този слънчево-лунен колектор, има голяма енергийна сила в определени дни от годината.

Пещерата „Голяма Маара” или Осмарската пещера е едно от най-енергийните точки на Шуменския регион и в България. По сила този древен мегалит следва Златната църква в Преслав, светилището в Мадара,което има излъчване 2250 силоса, култовия комплекс в Плиска, Белите манастири на Елдъза и е част от една мощна енергийна система,която покрива като фина мрежа целия регион.

Това астроархеологическо съоръжение има голяма енергийна сила и лечебно въздействие.

 

Вашият коментар