You are currently viewing ОСЕМ ТЕХНИКИ ЗА РЕЛАКСАЦИЯ ЗА ДА УСПОКОИМ УМА

ОСЕМ ТЕХНИКИ ЗА РЕЛАКСАЦИЯ ЗА ДА УСПОКОИМ УМА

За да успокоите неспокойния ум, има няколко техники за релаксация като медитация, редовни упражнения, здравословно хранене, слушане на релаксираща музика или дори използване на природни средства, които също могат да ви помогнат да спите по-добре.Стресът, освен че влияе на ума, може да причини и мускулно напрежение, загуба на коса, световъртеж и често главоболие, което може да се прояви при хора от всички възрасти, така че е много важно да се следват някои техники за релаксация, за да се предотвратят тези симптоми или влошаване на съществуващите заболявания.

  1. Медитиране всеки ден

Водена медитация: С този метод на медитация вие формирате ментални образи на места или ситуации, които намирате за релаксиращи. За това човек трябва да използва сетивата чрез миризми, звуци, образи и текстури, ръководени или не от професионалист;

Мантра: при този метод на медитация, дума, фраза или мисъл се повтарят бавно, което помага за успокояване, за да се избегне разсейването;

Медитация на внимателност: Този тип медитация се основава на по-голямо осъзнаване и приемане на живота в настоящия момент. Трябва да се прави в удобна позиция, живеейки само в настоящия момент и ако възникнат някакви чувства или притеснения, оставете ги да минат, без да се фокусирате върху това, да съдите или да правите планове.

QI Gong: Тази техника обикновено съчетава медитация, релаксация, физическо движение и дихателни упражнения за възстановяване и поддържане на баланса.

Тай чи: това е вид медитация с китайски бойни изкуства, при която определени пози и движения се изпълняват бавно, като се диша дълбоко;

Йога: Пози и дихателни упражнения се изпълняват с релаксираща музика за насърчаване на по-гъвкаво тяло и спокоен ум. Докато човекът се движи през пози, които изискват баланс и концентрация, той се фокусира по-малко върху натоварения си ден и повече върху момента.

2. Практикувайте 30 минути физически упражнения

Правенето на поне 30 минути някаква форма на физическо упражнение дневно има ползи за емоциите ви и е подходящ момент да помислите за проблемите и да намерите стратегии за разрешаването им. В допълнение, той намалява количеството кортизол, който е хормон, свързан със стреса, и освобождава ендорфини в кръвния поток, които насърчават благосъстоянието.

Най-препоръчителните упражнения са аеробни, а най-малко препоръчителните са състезателните упражнения, защото могат да влошат стреса. Можете да се разхождате по улицата, на плажа или да карате колело, например.

3. Имайте положително мислене

Оптимизмът и песимизмът могат значително да повлияят на здравето и благополучието, така че човек трябва да поддържа положително мислене, както следва:

Идентифицирайте и променяйте негативните мисли, като например прекомерно драматизиране на ситуация, обвиняване на себе си или предварително страдание;

Потърсете области за промяна, когато сте изправени пред песимизъм, независимо дали на работа или във връзка;

Обгради се с позитивни хора;

Оценявайте рационално всяка възникнала негативна мисъл;

Оценявайте хубавите неща, които се случват в живота;

Практикувайте добро настроение, смейте се или се усмихвайте, особено в трудни моменти.

Дори и да преминавате през по-малко добър момент, винаги трябва да мислите и да се съсредоточите върху нещо положително, което се случва.

4. Отделете време за себе си

На някои хора им е трудно да кажат не на всяка молба, дори когато нямат време. Но да кажете „да“ на всичко причинява още повече стрес и по-малко спокойствие, така че е важно да отделите време, за да направите нещо, което ви харесва, като четене на книга или разходка, без да се чувствате виновни.

Също така е важно да управлявате времето между работата и личния живот, като се опитвате да намерите баланс между двете.

5. Излизане с приятели

Поддържането на социален живот с приятели и семейство помага за намаляване на стреса. Така че, почивката за кафе с приятел на работа, разговорът със съсед, обаждането на член на семейството са начини за намаляване на стреса, като същевременно насърчавате трайни отношения с хора, близки до вас.

6. Хранете се добре, за да се предпазите от стрес

За да се преборите със стреса, трябва да имате балансирана диета, като избягвате храни, които претоварват надбъбречните жлези, тъй като те играят много важна роля в регулирането на реакциите на организма към стрес, като кофеин, захар и алкохол, и да давате предпочитание на храни, богати на витамин С, витамин В5 и В6, магнезий и цинк.

Витамин С може да се намери в плодове и зеленчуци като ягоди, портокали и броколи, витамин В5 се намира в яйцата, гъбите, пилето и сьомгата, а витамин В6 може да се намери в лещата, пъстървата и бананите. Цинкът присъства в черния боб, стридите и мидите, а магнезият в бадемите, царевицата и граха. Можете също да изберете да приемате добавка, която има същите хранителни вещества в състава си.

7. Правете релаксиращи масажи

Масажите с етерични масла от лавандула, евкалипт или лайка са чудесни възможности за облекчаване на мускулното напрежение и стрес, тъй като стимулират кръвообращението и обновяват енергията. Освен това те помагат за намаляване на мускулното напрежение и насърчават мускулната релаксация.

Маслата, които се използват при този вид масаж, трябва да имат терапевтични свойства, които успокояват и релаксират, като например масло от лавандула или лайка.

8. Приемайте природни средства

Има няколко естествени лека, които могат да ви помогнат да успокоите ума си и да спите по-добре, като например: Чай от лайка, чай от валериана, инхалация с лавандула.

За да облекчите стреса и тревожността, поставете капка етерично масло от лавандула върху носна кърпа или възглавница и вдишайте колкото пъти желаете.

Вашият коментар